Ratamestarin reenivinkit

DSC_1261SM-keskimatkan ratamestari Jarkko Liuha tuntee nyt Ponsan maaston kuin omat taskunsa: sen verran on maastotyötunteja takana. Nappaa tästä vinkit viimeisen kuukauden kisavalmistautumiseen!

Mitä ratamestarin tehtäviin kuuluu näin reilu kuukausi ennen kilpailua?

Työlistalla on ollut paljon suunnittelutyötä: mm. ratasuunnitelmien ja rastipisteiden määritteiden viimeistelyä, kartta- ja ratapainatuksesta sopimista, karttojen pussituksen suunnittelua, lähtökaavioiden suunnittelua yhteistyössä kilpailuvaliokunnan kanssa, rastikaluston varmistamista tulospalvelun kanssa, tv-tuotannon kanssa yhteistyötä jne.

Rastipisteiden merkkaaminen maastoon on työllistänyt eniten viime aikoina. Huhti-maaliskuun taitteessa kävelin kisamaastossa lähes 30 km ja merkkasin 127 rastipistettä. Aikaa hommaan kului reilut parikymmentä tuntia.

Seuraavaksi vuorossa on rastipukkien rakennuttaminen maastoon ja siistinä sisätyönä ratakarttojen painatustiedostojen tuottaminen yhteistyössä kartoittaja Janne Weckmanin kanssa. Janne tekee viimeiset päivitykset kisakarttaan toukokuun alussa ja kisakartat painetaan pari viikkoa ennen kilpailua.

Mikä on ratamestarille jännittävintä kilpailupäivänä?

Toivottavasti kisapäivänä ei tarvitse enää jännittää mitään, vaan voin rennosti nauttia kisatunnelmasta ja kisailijoiden iloisista ilmeistä kisakeskuksessa. Tietysti sitä jännittää kilpailijoilta tulevaa palautetta. Itse olen maastossa viettänyt kymmeniä tunteja ja ratasuunnittelun tiedostoversioita löytyy tietokoneelta reilut parikymmentä. Omasta mielestäni kokonaisuus on onnistunut.  Toivottavasti kilpailijoillekin jää radoista, maastosta ja koko tapahtumasta positiiviset fiilikset!

Etukäteen pitää vielä moneen kertaan varmistaa, että rastipisteet ovat määritellyillä paikoillaan, ratakartat ovat oikein tuotettuja ja tulospalvelutiedostot ovat oikein. Tiedostojen kanssa saa olla todella tarkkana! Kilpailun rastit viedään maastoon noin viikkoa ennen kisatapahtumaa ja kartat pussitetaan kisaviikolla.  Kisapäivää edeltävä lauantai käytetään tv-tuotannon avustamiseen ja tulospalvelun tarkistusjuoksuihin. Toivottavasti jännitys on siinä vaiheessa jo helpottanut.

Millaisia täsmäharjoituksia suosittelet SM-keskimatkalla menestystä tavoitteleville suunnistajille?

Kannattaa harjoitella vauhdikasta suunnistusta mäkisessä kalliomaastossa. Maaston kulkukelpoisuus ja näkyväisyys vaihtelee suuresti maaston eri alueilla. Rytminvaihtokyky on mielestäni avain menestykseen. Suuret ja paikoin hyvin jyrkät korkeuserot vaativat ennakointia. Suunta ja vauhti ei välttämättä ole paras suunnistustekniikka Ponsassa.

Esim. Ponsan pohjoisosan maasto vastaa monilta osiltaan kilpailualueen maastoa. Siellä Kangasala SK:lla on tarjolla parikin laadukasta harjoitusrataa.

DSC_1274 DSC_1272 DSC_1269

Tallenna